logo F1online.sk

Norris prezradil detail, vďaka ktorému sa udržal pred Hamiltonom

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl9. 7. 2023

Siedme kariérne pódium pre Landa Norrisa, premiérové v sezóne pre McLaren. Aj keď si to tradičný britský tím typicky skomplikoval, oslavoval na domácich pretekoch skvelý výsledok. Do Pohára konštruktérov získal 30 bodov a poskočil na piate miesto pred Alpine.

Chcete číselný dôkaz o utrápenej dekáde v podaní McLarenu? Tak sa pozrite na tento údaj – druhý najúspešnejší tím v histórii F1 stál na pódiu na domácom podujatí v Silverstone prvýkrát od roku 2010! Vtedy skončil na druhom mieste Lewis Hamilton.

A práve Hamilton v záverečnom stinte naháňal Landa Norrisa. Ich súboje doslova vyrážali dych. „To bolo fakt dobré, s Lewisom sme pretekali bok po boku. Poriadne na to tlačil,“ rozhovoril sa Lando Norris.

Do výjazdu safety caru mal pritom pilot McLarenu všetko pod kontrolou. Pred svojou zastávkou v boxoch vo vysielačke prosil svoj tím, aby prehodnotil rozhodnutie obuť tvrdé pneumatiky. „Chcel som mäkké, dávali mi väčší zmysel. Na tvrdých to bolo trochu stresujúce, ale už je to jedno, keďže som skončil druhý. Skrátka som sa o to musel pobiť.“

Lando Norris prezradil, čo mu pomohlo v ťažkých chvíľach udržať sa pred Lewisom Hamiltonom, ktorý bezprostredne po reštarte tlačil na jeho druhú pozíciu. „Zvolil som si o niečo nižší prítlak než Oscar. Chcel som byť rýchlejší na rovinkách. Asi ma to zachránilo, najmä na zadnej rovinke, kde som sa dokázal udržať pred Lewisom. Sú to malé veci, o ktorých málokto vie, o to sa viac teším, že to vyšlo,“ prezradil rodák z Bristolu svoje malé tajomstvo.

Po dnešku je teda isté, že McLaren v piatej sezóne po sebe zaznamená minimálne jedno pódium. Neznie to zle po tom, ako v sezónach 2015 – 2018 ani raz nestál na jednom z troch najvyšších stupienkov. Navyše, Lando Norris v úvode viedol preteky, čo je tiež cenné.

„Zo začiatku som to mal pod kontrolou, no Max bol príliš rýchly. Nemalo zmysel si kvôli nemu zruinovať vlastné preteky. Od začiatku do konca to bolo stresujúce (úsmev). Oscar bol veľmi blízko, škoda, zaslúžil by si tiež pódium. Mali sme tam byť obaja, nebyť safety caru.“

Je teda McLaren naozaj na ceste stať sa druhým najrýchlejším tímom a vyzvať Red Bull? „Nemali by sme byť prehnane nadšení. Sme na dobrej ceste, no tieto dva okruhy nám naozaj sadli. Náš progres je veľmi dobrý, no stále sú pred nami aj ťažké chvíle. Dokážeme byť extrémne dobrí v rýchlych zákrutách, a ak zapracujeme na pomalých, môžeme mať auto, ktoré bude častejšie v TOP10 či v TOP5. Začnime teda týmto. Pokiaľ však budeme takto pokračovať, tak sa teším na budúcnosť,“ uzavrel Norris.