logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Problémom nebola degradácia, ale tempo monopostu

Charles Leclerc a George Russell
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 7. 2023

Sklamanie, ale žiadne prekvapenie. Možno takto nejako by fanúšik Ferrari zhodnotil (nielen) túto sezónu. Iste, pred príchodom do Silverstone neočakávala Scuderia žiadne zázraky, ale po druhom mieste v Rakúsku a náznaku zlepšenej formy sa určite neočakávalo deviate a desiate miesto. Je to najhorší výsledok pre Ferrari od Veľkej ceny Austrálie, keď Leclerc nedokončil a Sainz dostal trest. Napriek tomu môžeme preteky v Silverstone pokojne označiť za najhoršie v tomto ročníku, keďže červené monoposty podľahli Red Bullu, McLarenu, Mercedesu, Aston Martinu a dokonca aj Williamsu.

Po štarte zo štvrtého a piateho miesta prešli piloti Ferrari cieľom na deviatom a desiatom mieste. Tomu sa hovorí facka. Samozrejme, načasovanie výjazdu bezpečnostného vozidla bolo pre tím absolútne príšerné a objektívne treba priznať, že monopost SF-23 zrejme mal lepšie tempo než Aston Martin a Williams, ale nedokázal to využiť na viac, než zisk troch bodov.

Ferrari v Silverstone prakticky nič nevyšlo, Leclerc prvýkrát zastavil veľmi skoro a podľa všetkého úplne zbytočne, auto nemalo rýchlosť a tímu nešla naproti ani šťastena.

„Nemali sme veľkú degradáciu, podľa mňa nám dnes jednoducho chýbalo tempo. Trápili sme sa v úvodnej fáze pretekov, keď boli McLaren a Mercedes skutočne rýchli. George na mäkkých pneumatikách mal naozaj veľkú rýchlosť,“ povedal po pretekoch Charles Leclerc pre televíziu Sky.

„Dokázal som udržať Georgea za sebou, ale neviem, čo sa stalo potom a prečo sme zastavili tak skoro. Teraz však nemám úplný obraz o situácii, takže to nechcem veľmi komentovať.“

„Toto rozhodnutie nás však dostalo do nevýhody, pretože všetci ostatní pokračovali na stredne tvrdých pneumatikách, ktoré príliš nedegradovali. Snažil som sa jazdiť viac-menej rovnaké časy ako chlapci na starých mediumkách, aby som mohol zatlačiť, keď nakoniec prídu do boxov. Dostali však možnosť zastaviť pri výjazde safety caru a výrazne sa posunuli dopredu. Neboli to teda tie najlepšie preteky,“ pokrčil plecami Leclerc.

Ten sa v závere ešte pokúšal prepracovať dopredu. Podarilo sa mu dostať pred Carlosa Sainza, ktorý doplatil na tvrdý súboj so Sergiom Pérezom, ale Alex Albon, ktorý útočil na Fernanda Alonsa, bol nad jeho sily. Alonso dokázal udržať siedme miesto napriek skutočnosti, že jeho Aston Martin mal možno najhoršie tempo zo všetkých tímov v najlepšej desiatke.

„Očakávali sme náročný víkend, ale rozhodne nie taký náročný. V kvalifikácii to bolo o trochu lepšie, než sme očakávali, kým v pretekoch zas o trochu horšie, takže na tom musíme zapracovať,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia