logo F1online.skF1online.sk

Russell: Boli sme rýchlejší, než sme čakali. McLaren sa zjavil z ničoho nič

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2023

McLaren v Rakúsku a vo Veľkej Británii ukázal, ako má vyzerať balíček vylepšení, ak to s ním stajňa myslí naozaj vážne. Mercedesu sa zatiaľ taký veľký skok nedarí spraviť, čo privádza do rozpakov aj Georgea Russella. Hoci pred pretekmi veril, že sa dokáže pobiť o pódium, zákaznícke monoposty boli rýchlejšie.

Papájový tím podal pekný výkon už na Red Bull Ringu, no nečakalo sa, že si také tempo udrží. V skutočnosti si ho ani neudržal, ale ešte pridal do kotla. Na Georgea Russella tým spravil obrovský dojem.

“McLareny boli ohromné,” vyhlásil George Russell po šachovnicovej vlajke. “Odjazdili skvelé preteky. Oscara mi je ľúto, pretože jazdil naozaj dobre. Ohromilo ma, čo tento rok dokazuje. Pódium by si zaslúžil. Žiaľ, výjazd bezpečnostného vozidla bol načasovaný nešťastne, čo pribrzdilo jeho aj mňa.”

Pilot Mercedesu v prvom stinte tlačil na Charlesa Leclerca a po jeho zastávke v boxoch mal v podstate voľnú trať. Škrt cez rozpočet mu spravil výjazd Bernda Mayländera, ktorý súperom vpredu dožičil lacnú zastávku v boxoch.

“Na mäkkej zmesi som bol naozaj spokojný, v aute som si to užíval a tlačil som. Charles predviedol pár pochybných obranných manévrov,” vyčítal Leclercovi v mixzóne, ale aj počas pretekov vo vysielačke. “Nevedel som sa dostať pred neho, čo ma trochu frustrovalo. Nemali sme takú výhodu, aby som ho predbehol v zákrutách, kde som to potreboval.”

K nehode našťastie nedošlo a Russell si myslí, že dlhý súboj mu nepokazil ani konečný výsledok. “Nakoniec to asi nemalo vplyv na moje preteky. Keby som ho predbehol, pravdepodobne by som zamieril do boxov ešte skôr a aj tak by som doplatil na výjazd safety caru.”

“Nakoniec sme mali celkom dobrý víkend. Naša rýchlosť v porovnaní s Astonom, Ferrari a Red Bullom bola lepšia, než sme si mysleli, ale McLaren sa tu zjavil z ničoho nič. Neviem, čo si mám o tom myslieť,” priznal rozčarovaný Brit.

Zaujímavosťou je, že Russell už v sobotu uviedol, že niektoré tímy zvyknú v kvalifikácii vystreliť a v pretekoch zas spadnúť. On mal však “dotieravý pocit”, že to nebude prípad McLarenu. A nakoniec nebol.

McLaren ukazuje, že sa dá dosiahnuť veľký obrat aj za krátky čas. Mercedes sa ho pokúsi napodobniť. “Určite áno. Musíte však vedieť, kde treba hľadať. My si myslíme, že vieme, čo hľadáme a čo naháňame.”

Russell sa nádeja, že na ďalších pretekoch mu už McLaren nedá tak zabrať. “Dúfam, že toto je taká jednorazová záležitosť, no na druhej strane boli rýchli aj v Rakúsku, kde je úplne iný okruh. V každom prípade ma ohúrilo, čo dokázali, pritom ich stratégia bola podľa mňa nesprávna, keď obuli tvrdú zmes. Mäkké pneumatiky boli skvelé. Keby ich nasadili, skončili by ešte ďalej vpredu. Zaujímavé. Škriabeme sa za uchom.”

Súvisiace články

Diskusia