logo F1online.skF1online.sk

Naše konceptuálne problémy sú vyriešené len z 30 percent, hovorí Norris

Lando Norris
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 7. 2023

Keď Mika Häkkinen pred pár týždňami vypustil do sveta správu, že McLaren bude čoskoro naháňať Red Bull, posielala väčšina ľudí dvojnásobného šampióna na nejaké kvalitné liečenie. V kvalifikácii na Silverstone však bol tento tím skutočne najbližším vyzývateľom neohrozeného lídra šampionátu. McLaren urobil znenazdajky obrovský pokrok a prinútil k zamysleniu aj tie najväčšie esá vo Formule 1.

Správy o tomto tíme boli v posledných rokoch väčšinou negatívne. Britský celok zažil nádejný záver starej éry, ale v tej novej sa väčšinou trápil. V letnej časti sezóny a s vylepšeným monopostom však začali vo Wokingu páliť ostrými.

Hlavne Lando Norris hovoril v posledných rokoch o veľkých konceptuálnych problémoch pápajových monopostov, ktoré sa vraj ťahajú od doby, čo zaň začal jazdiť v roku 2019. Nepodarilo sa ich odstrániť ani po roku 2022 a zavedení nových pravidiel.

„Je to tak 70:30, nejakých 70 percent sa nám zatiaľ nepodarilo napraviť, ale 30 percent sa podarilo odstrániť jednoduchým zrýchlením auta, zvýšením prítlaku a zlepšením výkonnosti,“ odpovedal Norris na otázku portálu The Race, či sa McLarenu podarilo napraviť toľkokrát skloňované nedostatky.

„Ak pridáme ešte viac prítlaku, dokážeme pokryť všetko, ale to nie je celé riešenie. Podľa mňa sa nám dnes podarilo dokázať, že v určitých aspektoch nie sme na míle vzdialení. Určité charakteristiky a ovládanie monopostu nás trápili posledných päť rokov, pričom nás trápia aj naďalej.“

„Okrem problémov sme si však dokázali preniesť aj niekoľko pozitív, napríklad rýchlosť v rýchlych zákrutách, ktorá je pre naše autá typická hádam už od doby, keď som v roku 2019 prišiel do tímu,“ hovorí Norris.

„Je tu veľa vecí, na ktorých treba pracovať, ale ak dokážeme skutočne vyriešiť všetky naše problémy, potom budeme mať v budúcom roku oveľa konkurencieschopnejšie auto od začiatku do konca sezóny. Máme veľa dobrých vecí, ale stále sú tu určité problémy, o ktorých vieme a snažíme sa ich riešiť. Je to však komplikované a vyžaduje si to čas,“ dodal Norris.

Ten zároveň upozorňuje, že McLaren stále čakajú aj ťažké víkendy. Odteraz to nebude len samé slnko a dúha. „Na náročné preteky sa neteším, ale určite nejaké prídu, pretože pred nami sú okruhy, na ktorých sa budeme trápiť. Naše slabiny sú stále rovnaké, takže sa ich musíme pokúsiť odstrániť, ak chceme podobné výsledky dosahovať častejšie,“ povedal Norris.

„Máme za sebou okruhy, na ktorých sa prejavili naše silné stránky. K našim prednostiam patria vysokorýchlostné zákruty a tých tu máme dosť,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia