logo F1online.sk

Piastri: Neskutočne mi to zdvihlo sebavedomie

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2023

Oscar Piastri je stále len formulovým učňom, no vo Veľkej Británii ukázal, že už s ním pomaly treba rátať aj medzi ostrieľanejšími jazdcami. Rodák z Melbourne si v náročných podmienkach a na náročnom okruhu vybojoval najlepší kvalifikačný výsledok v kariére. V nedeľu bude štartovať z druhého radu, čo je preňho veľká vzpruha.

Konečne sa nového balíčka dočkal aj Oscar Piastri. Austrálčan dostal špecifikáciu monopostu, s ktorou jazdil Lando Norris v Rakúsku, a dokázal ju premeniť na tretie miesto. Na tímového kolegu nestratil ani poldruha desatiny, čo je pozoruhodný výsledok. Treba totiž pamätať na to, že iba Norris má ešte novšiu “britskú” verziu McLarenu MCL60.

“Neskutočne mi to zodvihlo sebavedomie. Bez ohľadu na konečný výsledok som cítil, že to bolo dobré kolo,” vyznal sa očividne spokojný Oscar Piastri. “Tento rok som v Q3 spravil pár chýb, takže je fajn mať na konte solídny čas. Získať zaň tretie miesto je ešte lepšie.”

“Každý výjazd mi pridáva na sebavedomí a, samozrejme, aj na skúsenostiach. Je super, že teraz bojujem aj o vyššie priečky. Bol to skvelý deň,” rozplýval sa 22-ročný Austrálčan, ktorý sa dnes môže vysmiať každému, kto pred pár týždňami označoval jeho prestup do McLarenu za skok pod vlak. Ak papájoví udržia toto tempo, do konca sezóny môžu byť ďaleko pred Alpinom.

Domáci tím momentálne prekonáva očakávania. V nedeľu sa zrejme dočkáme krásneho súboja medzi McLarenom a Ferrari, pri ktorom si pamätníci istotne radi zaspomínajú na časy dávno minulé.

McLaren má pred nedeľou triezve očakávania, ale na druhej strane to isté platilo aj pred kvalifikáciou a, hľa, ako to nakoniec dopadlo. “Aj tento víkend sme si mysleli, že sa dostaneme do prvej desiatky. V takýchto podmienkach sme však na tom boli celkom dobre, tak sme potichu, ale so sebavedomím verili, že dnes predvedieme niečo výnimočné. A dokázali sme to. Som spokojný so svojím kolom, nenechal som tam toho veľa. Som rád medzi najlepšou trojkou.”

Vylepšenia fungujú, ale nie celkom. Obaja piloti McLarenu v sobotu konštatovali, že aj keď auto má lepšiu rýchlosť, niektoré nežiaduce charakteristiky sa nedarí odstrániť. Podľa Norrisa inžinieri doposiaľ očistili len 30 percent DNA monopostu.

“Hodnotím to veľmi podobne. Toto auto predstavuje jasný krok vpred,” súhlasí so svojím kolegom Piastri. “Uvedomujeme si však aj to, že v podobných podmienkach v Barcelone a so starou špecifikáciou sme dokázali útočiť na popredné priečky.”

“Nechcem byť negatívny, ale myslím si, že toto v tom zohráva úlohu. Podľa mňa sa však konzistentnejšie ukazujeme vpredu. Ako povedal Lando, z auta nemám také rozdielne pocity, stále má niektoré slabiny, ktoré chceme riešiť,” dodáva jeden z hrdinov sobotňajšieho popoludnia. “Ale auto je celkovo rýchlejšie. Keby som si mal vybrať auto, ktoré je rýchle, alebo auto, v ktorom máte pocit, že je rýchle, vyberiem si to skutočne rýchle a ovládateľnosť budem riešiť potom.”