logo F1online.sk

Brown: Cítime pódium…

Zak Brown
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 7. 2023

Písal sa rok 2008. Na Slovensku sme ešte platili korunami, Lewis Hamilton zažíval len svoju druhú sezónu vo Formule 1 a Kimi Räikkönen obhajoval majstrovský titul. A dodnes to bolo naposledy, keď jeden z najslávnejších tímov kráľovnej motoršportu štartoval do domácej veľkej ceny z prvého radu.

Ubehlo šialených 15 rokov, kým sa McLaren na Silverstone znovu kvalifikoval v prvom rade. V roku 2008 to dokázal Heikki Kovalainen, v pretekoch to v daždi bola totálna dominancia Lewisa Hamiltona nad celým štartovým poľom.

Medzičasom sa vo Wokingu veľa zmenilo. Prišli ťažšie i krajšie chvíle, a pre fanúšikov azda aj okamihy beznádeje. Tie však aspoň občas dokáže vystriedať taká úprimná radosť, akú ´papájoví´ zažili dnes. „Mali sme fakt ťažký štart do sezóny. Rakúsko bolo krokom dopredu. Sami sme sa však pýtali, či to bolo aj vďaka charakteristike okruhu, alebo či Oscar bude vnímať upgrady rovnako ako Lando. Sme neskutočne šťastní. Verím, že kvalifikačné tempo dokážeme preniesť aj do pretekov,“ rozplýval sa Zak Brown, výkonný riaditeľ McLarenu.

O svojskom Američanovi na čele britskej stajne si môžete myslieť čokoľvek, no nedá sa mu uprieť kredit za to, že McLaren sa aj napriek ťažkým chvíľam stále snaží posunúť dopredu. Zatiaľ ako výborný ťah sa ukazuje povýšenie Andreu Stellu do čela tímu. Taliansky inžinier problematike skutočne rozumie a súčasný progres je určite aj jeho zásluhou.

A keď dnes kamery ukazovali Browna, ako priam od radosti skákal v garáži s mechanikmi, tak sa azda nenašiel nikto, kto by mu to neprial. „Neočakával som, že budeme takto vysoko. V piatok bola naša preteková rýchlosť veľmi dobrá, skôr som sa obával kvalifikačného tempa. Neviem, či sme niečo odomkli alebo zmenili. V nedeľu nás čaká ťažká bitka, no sme pripravení.“

Lando Norris síce potvrdil kvalifikačnú dominanciu nad Oscarom Piastrim, no austrálsky nováčik taktiež zažiaril. Štartovať bude zo skvelého tretieho miesta. „Oscar je doslova študentom dát. Všíma si veci, študuje, čo Lando robí, a keď sa rozhoduje na trati, odvedie výbornú prácu. Nevedel sa dočkať vylepšení na svojom aute. Je fakt skvelý, ukazujú nám to aj dáta z jeho monopostu,“ chválil Zak Brown svojho zverenca.

Pre McLareny je to najlepšia kvalifikácia za dlhé roky. Naposledy štartovali z druhého a tretieho miesta v Monze 2021, kde však ťažili aj z penalizácií. Netreba asi veľmi pripomínať, že to boli preteky, v ktorých britský tím získal double…

„Bol by som nadšený, ak by sme prišli do cieľa v poradí, v akom štartujeme… Samozrejme, tešili by sme sa, ak by obaja jazdci získali dobré body, najmä voči Alpinu, ktorý je aktuálne naším hlavným súperom. Z týchto miest však cítime pódium. Uvidíme,“ skonštatoval Brown, ktorý sa neobáva potenciálneho kontaktu medzi svojimi pilotmi, ktorí štartujú bok po boku. „Obaja poznajú pravidlá, potrebujeme od nich pekné čisté prvé kolo. Od toho sa bude všetko odvíjať.“