logo F1online.sk

Krásnych pár sekúnd, kým to Max nepokazil, smeje sa Norris

Lando Norris a Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 7. 2023

Neskutočný deň pre McLaren. Lando Norris bol dokonca pár sekúnd na pole position, z ktorej ho síce zosadil Max Verstappen, no to nijako neubralo z úsmevu na tvári mladého Brita. Ako je však pre Norrisa typické, pred nedeľou krotí prehnané očakávania.

V prospech McLarenu dnes hralo prakticky všetko – charakteristika okruhu v Silverstone, upgrady na MCL60 i chladnejšie podmienky. Výsledkom boli umiestnenia Landa Norrisa na špici poradia v Q1 a Q2, keď dlho udával tempo aj pred papierovo rýchlejšími súpermi.

Prišla však Q3 a Landovo prvé kolo na použitých pneumatikách. Po úvodných pokusoch bol až desiaty. „Moje prvé kolo v Q3 bolo šokujúce… O to krajšie bolo, keď sa mi v samom závere podarilo dať dokopy dobré kolo a na niekoľko sekúnd som bol na pole position. Až kým sa tam nezjavil Max,“ povedal Lando Norris.

Dalo sa v poslednom pokuse urobiť niečo ešte lepšie a prinajmenšom niečo zmazať zo straty viac než dvoch desatín na Verstappena? „Bolo to kolo prakticky bez chýb. Bol som blízko, počas celej kvalifikácie som sa pohyboval na čele. Avšak Max to vždy každému pokazí (smiech). Som veľmi šťastný, veľké ďakujem patrí domácim fanúšikom,“ skonštatoval miláčik britského publika.

McLaren sa v úvode sezóny pohyboval doslova na dne F1. Už teraz snáď môžeme skonštatovať, že vývojové tempo monopostu MCL60 patrí k najúžasnejším počas modernej éry. Znie až neuveriteľne, že od pretekov v Miami, kde oba McLareny vypadli v Q1 a jazdili totálne na chvoste, ubehli len dva mesiace. A dnes sa partička z Wokingu kvalifikovala na domácej veľkej cene na druhom a treťom mieste.

„Nebudem sebecký, je to špeciálny deň pre celý tím, rovnako aj Oscar to zvládol úžasne. Dali sme do toho toľko tvrdej práce. A vracia sa nám to doma, ešte aj pri našom špeciálnom lakovaní,“ rozplýval sa Norris.

Kde sa vlastne vzala až takáto rýchlosť vylepšeného MCL60? „Upgrady pracujú dobre, no určite sme nečakali, že budeme až takto vysoko. V piatok mi v aute chýbala sebadôvera, no cez noc sme urobili dobré zmeny. Sadli nám aj podmienky. Teším sa na zajtra. Bude kľúčové preniesť naše tempo do pretekov. Bol by som šťastný, ak by sa nám podarilo dostať do TOP5,“ uzavrel britský pilot.