logo F1online.skF1online.sk

Vo Ferrari vládnu obavy z pretekového tempa, degradácie aj spoľahlivosti

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2023

Druhé miesto Carlosa Sainza v druhom voľnom tréningu na Veľkú cenu Veľkej Británie naznačuje, že Ferrari v Silverstone nadviazalo na pekný výkon z Red Bull Ringu. Nenechajme sa však zmiasť, pretože v skutočnosti bol piatok pre Ferrari veľkým bojom na všetkých frontoch.

Degradácia pneumatík a pretekové tempo predstavuje pre Ferrari naďalej veľký otáznik, čo potvrdili aj piatkové jazdy na Silverstone. Nanešťastie pre červený tím sa k týmto problémom pridal aj starý strašiak v podobe spoľahlivosti. Charles Leclerc musel vynechať celý druhý tréning pre elektrický problém, čo celú situáciu ešte zhoršilo.

„Bol to len malý problém, ale takto to niekedy chodí. Tím to identifikoval, vymenili sme prakticky všetko a v sobotu by to malo byť v poriadku,“ povedal po skončení piatkového programu Charles Leclerc. „Bol to elektrický problém, ktorý by nemal mať žiadny vplyv na náš víkend, teda okrem nedostatku kilometrov v druhom tréningu.“

„Je to škoda, pretože v druhom tréningu sa obvykle pripravujeme na preteky. V nedeľu by malo byť sucho, takže pôjdeme trochu do neznáma.“

„V prvom tréningu sme sa naučili pár vecí, potom sme vykonali zmeny s cieľom naučiť sa ešte viac, ale nedostali sme príležitosť. Pocit z auta v prvom tréningu bol však celkom dobrý,“ dodal Leclerc.

Viac o forme Ferrari – a hlavne o rýchlosti v pretekových simuláciách – mohol pohovoriť jeho tímový kolega Carlos Sainz. Ten síce skončil v druhom tréningu na druhom mieste, ale rozhodne sa pred zvyškom víkendu necíti ako druhý najrýchlejší muž na okruhu. Kým kvalifikácia nevyvoláva veľké obavy, pretekové tempo a degradácia pneumatík môže byť pre Ferrari v nedeľu poriadny bolehlav.

„Bol to dosť náročný deň, zápasili sme s vetrom a podmienkami na trati, ale podarilo sa nám urobiť celkom dobrý krok medzi prvým a druhým tréningom. Vyskúšali sme rozličné nastavenia a smery. Zdá sa, že zmeny fungovali, ale naše pretekové tempo nevyzerá najlepšie a musíme na tom pracovať,“ povedal Sainz.

„Snažíme sa pracovať na degradácii, pretože vieme, že tento víkend to bude naša najväčšia slabina. Tlačíme na to v snahe nájsť spôsoby, ako môžeme pneumatiky lepšie manažovať. Mercedes je oveľa lepší než my a Red Bull takisto, takže aj keď druhé miesto vyzerá dobre, vieme, že nás v noci čakajú nejaké domáce úlohy.“

„Myslím si, že v kvalifikácii by to malo byť dobré. Neviem, či až také dobré ako v Rakúsku, ale aj keď je Red Bull jasný favorit, mali by sme byť rýchli, hoci bude záležať aj od počasia,“ dodal Sainz.

Súvisiace články

Diskusia