logo F1online.sk

Villeneuve: Verstappen je konzistentný, Hamilton nie. Maxovi môže zavariť len Alonso

Max Verstappen, Lewis Hamilton
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 7. 2023

Líši sa Verstappenova dominancia od tej Hamiltonovej? Holanďan v súčasnosti vyhráva, rovnako ako v minulosti Brit, ročne až dvojciferný počet pretekov. Z tímového kolegu robí, ako pred časom aj pilot Mercedesu, len štatistu a dianie v šampionáte má pevne vo svojich rukách. Podľa Jacquesa Villeneueva má však dvojnásobný šampión oproti sedemnásobnému v jednom navrch – je konzistentnejší.

Verstappen podáva v prebiehajúcej sezóne vskutku pozoruhodné výkony. Z doterajších deviatich pretekov ovládol až sedem a pred druhým Pérezom má v súčasnosti už impozantný viac než 80 bodový náskok.

Zdá sa, že Holanďanovi na ceste za v poradí tretím titulom za sebou už nič nestojí. Konkurenti na Red Bull aj naďalej výrazne strácajú a „mexický minister obrany“ sa akožto druhý pretekár rakúskeho celku doposiaľ na veľa nezmohol.

Súperom sa navyše výkonnostné manko na „červených býkov“ bude znižovať len ťažko a nie je vylúčené, že Verstappen poľahky ovládne šampionát aj v nasledujúcich rokoch.

Kým však Verstappen v počte titulov dorovná Schumachera či Hamiltona, pretečie ešte veľa vody. Napriek tomu, že väčšine historickým tabuľkám kraľuje aj naďalej pilot Mercedesu, podľa Jacquesa Villeneueva má v jednom ukazovateli už teraz jasne navrch Holanďan – je konzistentnejší. V tomto ohľade by sa mu mohol vyrovnať vraj len Fernando Alonso.

„Hamiltonova výkonnosť kolíše,“ uviedol Villeneuve. „Raz je hore a inokedy zase dole. Vždy bol taký, a to aj vtedy, keď vyhrával. Nikdy nemal taký dokonalý rok ako Verstappen,“ poznamenal pre taliansku La Gazetta dello Sport.

„Verstappen je vždy plný energie a nikdy sa nevzdáva. To sa pochopiteľne postará o rozdiel,“ nechal sa počuť majster sveta z roku 1997.

„Verstappen bol taký vždy, a to po celé tie roky. V priebehu celej sezóny ukazuje svoje najlepšie ja. Je neuveriteľné, ako to robí, vyrovnať by sa mu v tomto vedel azda len Alonso.“

„Ostatní jazdci zväčša zažívajú vzostupy a pády, nie však on. Naozaj neviem, odkiaľ berie toľko energie. Keď je taký, čo je prakticky stále, je neporaziteľný,“ uzavrel.