logo F1online.sk

Formula 1 má prednosť pred MotoGP, hovorí Marko o umiestnení štrkových zón

Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2023

Sú traťové limity naďalej problém? Alebo je to čisto „špecialita“ Red Bull Ringu? Určenie výhradne bielych čiar ako hraníc trate na každom okruhu určite pomohlo (pod vedením Michaela Masiho to boli niekedy biele čiary, inokedy obrubníky), ale ako sa ukázalo v Rakúsku je naďalej veľmi zložité zmestiť sa na trať. Podľa poradcu Red Bullu Helmuta Marka je riešenie jednoduché.

Každoročná rakúska pesnička. Vysypať v deviatej a desiatej zákrute štrk je určite riešenie, ale netreba zabúdať, že na tomto okruhu sa jazdí aj MotoGP a pre tento šampionát je štrk nebezpečnou nočnou morou. Čo sa s tým teda dá robiť?

„V aute sedíte veľmi nízko a nevidíte, či ste za čiarou. Po štarte z pätnásteho miesta to bude pre Checa náročné. Povedali sme Maxovi, aby išiel na istotu, ale neboli sme jediní, kto mal problém s traťovými limitmi,“ povedal poradca Red Bullu Helmut Marko.

„Nie je na nás, aby sme to vyriešili. My robíme všetko, čo je v našich silách. Podľa môjho názoru by však bolo najlepším riešením umiestniť tam štrk.“

„Potrebujeme riešenie a musíme s tým niečo urobiť. Buďto tam umiestnime štrk alebo zvýšime obrubníky, pretože to ruinuje celú atmosféru podujatia,“ povedal Marko, ktorému na starostiach MotoGP príliš nezáleží.

„Formula 1 má prednosť. Musíme nájsť dobrý kompromis, pretože takto je to fraška,“ dodal rezolútne.

Pridal sa k nemu aj jeho kolega z Ferrari Frédéric Vasseur, ktorý je však pesimistický, či sa vôbec nájde nejaké správne riešenie. Sám pritom poukázal na ďalší problém súvisiaci s prekračovaním traťových limitov.

„Nás mrzí oneskorenie medzi prekročením limitu a rozhodnutím. Poslali sme Carlosa Sainza na trať a zbytočne nasadili ďalšiu čerstvú sadu pneumatík, pretože sme si neboli istí, či náš čas zostane v platnosti,“ hovorí Vasseur.

„Ak tam umiestnite štrk, prídu sťažnosti. Ak tam postavíte bariéry, prídu sťažnosti. Nemyslím si, že existuje dobré riešenie,“ dodal Fred.