logo F1online.sk

Verstappen už Pérezov manéver hodil za hlavu: Verím jeho slovám

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2023

Keď sa na čele strhne bitka dvoch tímových kolegov, na boxovom múriku sa začne inžinierom pred očami premietať ten najhorší možný scenár. V rakúskom šprinte sa, našťastie pre Red Bull, nenaplnil, hoci nechýbalo veľa. Max Verstappen si však už s tímovým kolegom všetko vyjasnil. Obaja svorne tvrdia, že celú vec hodili za hlavu.

Maxovi Verstappenovi prvých pár stoviek metrov absolútne nevyšlo a ocitol sa až za Sergiom Pérezom. Vďaka zákrytu na nasledujúcej rovinke sa začal doťahovať na Mexičana, no ten ho totálne zavrel a Holanďan sa dvoma kolesami ocitol na mokrej tráve. Mal veľké šťastie, že sa na nej neroztočil. Preto je pochopiteľný jeho výbuch vo vysielačke.

Späť na prvú priečku sa dostal už v nasledujúcej zákrute a od tohto momentu trielil vpred. Úspešne sa vyhol ďalšiemu stretu s tímovým kolegom tým, že mu prosto ušiel. Pérez nakoniec stratil na lídra šampionátu viac než dvadsať sekúnd. Toto je prehra rozdielom niekoľkých tried, veď v sobotu sme odjazdili len 24 kôl.

Po pretekoch si Max Verstappen okamžite vyhliadol Péreza a začal sa s ním zhovárať. Hneď po prvej otázke v mixzóne tak musel odpovedať na to, o čom vlastne bola reč. “Bavili sme sa, čo si dáme na večeru,” utrúsil Holanďan a vzápätí sa rozosmial. “Samozrejme, že to bolo o tom prvom kole.”

“Po slabom štarte som sa dobre odpichol z prvej zákruty. V tej chvíli to vyzeralo, akoby ma vytlačil z trate až na trávnik. Bola by z toho veľká nehoda, preto som s ním chcel hovoriť hneď po pretekoch, aby som sa ho spýtal na jeho pohľad. Povedal, že ma nevidel, takže verím jeho slovám,” uzavrel celú vec dvojnásobný majster sveta.

Samozrejme, tým nedal za incidentom definitívnu bodku, keďže ho čakali rozhovory aj pre ďalšie televízie a magazíny. “Nemusíme z toho robiť takú drámu,” hovoril už dôraznejšie v ďalšom interview. “Niekedy sa to stane, potom sa o tom pozhovárame, veci si vyjasníme, to je v poriadku. Takto pracujú ľudia. Niekedy si položíte otázky, zodpoviete si ich, vyriešite to. Hotovo. Nemusíte o tom písať celý článok. A možno by ste aj mohli, ak chcete kliknutia.”

Do toho sa primiešal aj Sergio Pérez. “Tieto preteky boli pomerne chudobné, takže toto bude asi ich hlavný ťahák.”

Určite by aj bol, a to s veľkým náskokom, keby Max Verstappen videl na druhej strane garáže Red Bullu reálnu hrozbu v boji o majstrovský titul. S náskokom 70 bodov na čele priebežného poradia sa mu však oveľa ľahšie hádžu za hlavu takéto situácie.

Sergio Pérez sa navyše bráni, že Verstappena nevytlačil úmyselne. “Podmienky nám nepomohli, na trati bola naozaj zlá viditeľnosť. Obaja sme prekročili limity. Prebrali sme to a medzi nami je všetko v poriadku. Som rád, že na to nedoplatil tím. Teraz je to všetko OK.”

Viac ako len OK je aj rýchlosť Red Bullu. Verstappen bol osamotený a na čele ani nemusel veľmi tlačiť. I napriek tomu sa ocitol vo veľmi netradičnej pozícii. “Mali sme dobré auto. Intermediálky sú iné pneumatiky ako sliky, ale je fajn, že sa o ne môžete celkom dobre starať. Ja som si mohol ísť vlastné preteky. Ku koncu som sa trochu zabavil s ľuďmi na slikoch, ktorí ma predbiehali a vracali sa do prvého kola. Predo mnou sa strhla taká menšia šou.”