logo F1online.sk

Verstappen to v kvalifikácii spravil z pomsty k Hamiltonovi, komentuje ich súboj Wolff

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2023

Po prvej časti šprintového rozstrelu sa k nám dostali dosť netradičné zábery. V prvých dvoch zákrutách si to totiž rozdali Lewis Hamilton a Max Verstappen, akoby to ani nebola kvalifikácia, ale rovno preteky. O čo im vlastne šlo? V Mercedese sú presvedčení, že Verstappen sa týmto útokom chcel pomstiť svojmu rivalovi za to, ako sa voči nemu previnil len pred pár okamihmi.

K potýčke došlo v záverečných sekundách SQ1. Lewis Hamilton to mal v tých chvíľach poriadne nahnuté. Komisári mu zmazali jeho najlepšie kolo, a tak musel zabrať. Pár sekúnd pred vyvesením šachovnicovej vlajky mal ešte stihnúť vstup do svojho posledného kola.

V rámci prípravy však v poslednom sektore zablokoval Maxa Verstappena, čo Holanďana určite nepotešilo. Toto Wolff tento prehrešok pripísal komunikačnej chybe medzi boxovým múrikom a jazdcom.

Namiesto toho, aby sa však Verstappen s výsledkom zmieril a zvoľnil, sa dotiahol na Lewisa Hamiltona a s plynom šiel až na podlahu. V prvej zákrute ho následne predbehol, čím de facto zničil kolo sedemnásobného majstra sveta. Toto Wolff v tom videl odplatu.

“K chybe došlo na našej strane, a to pri komunikácii medzi nami a Lewisom. Nedali sme mu správne informácie, aby sa Maxovi uhol. Tu sa nikto nikomu nechce pripliesť do cesty, pretože ak niekoho zablokujete, tak dostanete trest. Takže to nebolo cieľom,” vysvetľoval šéf Mercedesu Toto Wolff zdôrazňujúc, že Hamilton svojho premožiteľa z roku 2021 nezablokoval naschvál.

“Na druhej strane tá prvá zákruta bola pomstou za to. Takže jeden incident nebol úmyselný, ten druhý áno,” vyhlásil 51-ročný Viedenčan. Raz darmo, stará láska nehrdzavie. “Ale koho to trápi? Nakoniec sme sa zamysleli, či to nejako zmení naše preteky. Ale myslím si, že o týždeň sa o tom budeme baviť na jazdeckom brífingu.”

Max Verstappen sa právom posťažoval na to, že ho Hamilton zablokoval. Následný útok však vysvetlil tým, že sa úprimne snažil odštartovať ďalšie ostré kolo. “V poslednej zákrute ma zablokoval, tak som musel o čosi viac pribrzdiť a stratil som tam asi tri desatiny. Nebolo to ideálne a podľa mňa ani správne.”

“Zostal nám však ešte nejaký čas. Nebol som si istý, či som s mojím kolom v bezpečí, tak som chcel pokračovať. Došiel mi však čas a aj priestor, keď sme sa dvaja takto stretli. Je to trochu škoda,” zhodnotil.

Verstappenove obavy z toho, že by nepostúpil, sa nakoniec ukázali ako prehnané. Trať sa možno zlepšovala, ale určite nie tak veľmi, aby súperi predbehli bleskurýchly Red Bull. Veď Holanďan v SQ1 obsadil druhé miesto a suverénnym spôsobom postúpil ďalej, čo však už nebol prípad Lewisa Hamiltona.

Tak či onak, aj keby šlo o pomstu, ako to tvrdí Toto Wolff, Maxovi Verstappenovi ju nikto nedokáže. Obaja totiž odštartovali ostré kolo, a tak mali právo ísť naplno.

Súvisiace články