logo F1online.sk

Sainz pred nedeľou vyzýva na opatrnosť, ale dúfa v dvojité pódium

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 7. 2023

Carlos Sainz bol v sobotu na Red Bull Ringu lepším z dvojice pilotov Ferrari, to sa dá zrejme povedať celkom objektívne. Aj keď ťažko súdiť, ako by to skončilo, keby Charlesa Leclerca opäť nezradil inžinier pri zdieľaní informácií o premávke, Carlosovi Sainzovi patrí rozhodne veľká pochvala za jeho sobotný výkon.

Španielsky pretekár takmer štartoval do šprintu z dvadsiateho miesta, keď ho v kvalifikácii zradil systém brake-by-wire. Mechanici Ferrari však odviedli vynikajúcu prácu, dokázali problém na poslednú chvíľu odstrániť a Španiel mohol do šprintu štartovať aspoň z tretieho radu. Pôvodne mal po jeho boku stáť Charles Leclerc, ale ten dostal ďalší trest za blokovanie súpera v kvalifikácii.

Sainz sa v prvej polovici šprintu dokázal posunúť na tretie miesto, v druhej polovici radšej zostal na trati a nakoniec zaknihoval solídne tretie miesto.

„Som spokojný, hlavne vzhľadom k tomu, ako dnešný deň začal. Takmer celú SQ1 som strávil v garáži a myslel som si, že sa ani nedostanem na trať. Mal som iba jedno kolo a myslel si, že to nemôže stačiť a nepodarí sa mi dostať do rytmu, ale nakoniec som v SQ1 skončil prvý,“ povedal spokojne Sainz.

„Cítil som sa komfortne a nechýbala mi rýchlosť. Na vode to bolo zložité, ale dokázali sme vybojovať solídne tretie miesto a dobré body,“ dodal.

Carlos v Rakúsku skutočne vyzerá byť rýchlejší než jeho tímový kolega Charles Leclerc. S výnimkou piatkovej Q3 bol v podstate zakaždým vpredu. „Charles ako vždy zajazdil v kvalifikácii fantastické kolo, ale vo všeobecnosti som sa dnes cítil veľmi dobre a podarilo sa mi poskladať niekoľko veľmi dobrých kôl.“

„Myslím si, že v tomto roku sa z toho stáva trend. Darí sa mi maximalizovať potenciál auta, takže uvidíme, či sa nám podarí zlepšiť a s tým aj naše výsledky,“ povedal Sainz.

Najdôležitejší deň však Ferrari ešte len čaká. V nedeľných pretekoch nastane hodina pravdy a zistíme, či sa Scuderii podarilo zlepšiť aj v pretekovom tempe. Sám Carlos je pri hodnotení svojich šancí veľmi opatrný.

„Teším sa, ale zároveň som opatrný. Samozrejme, všetci sme radi, že sa nám podarilo kvalifikovať na druhom a treťom mieste a po celý víkend sme mali rýchlosť. Dlhé jazdy s plnou nádržou nás však ešte len čakajú. Vieme, že pretekové tempo a degradácia pneumatík sú naše slabiny, takže stále čakám, ako sa auto bude správať v nedeľu, ale ak všetko zvládneme dobre, tak je podľa mňa možné dvojité pódium,“ povedal Sainz.