logo F1online.sk

Norrisa mrzí tretia zákruta, no vysvetľuje, že Red Bully sú v tom nevinne

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala1. 7. 2023

Ak sa niektorý fanúšik McLarenu počas prvého kola pretekov zahľadel na live timing a prepadávajúceho sa Landa Norrisa, určite mu po chrbte začal stekať studený pot v obave, že sa niečo na aute pokazilo. Ak zas sledoval priamy prenos, možno si zahromžil na Sergia Péreza. Norris však Red Bullom nič nevyčítal, za jeho prepad mohla technika.

Lando Norris v oboch kvalifikáciách podal veľmi dobrý výkon. V šprinte mal prvú možnosť premeniť slušnú štartovú pozíciu na body, no už po tretej zákrute mu bolo jasné, že dnes ich veľa nenazbiera. Z tretieho miesta totiž spadol až na desiatu priečku.

Z pohľadu kamier sa zdalo, že Landa Norrisa zablokoval Sergio Pérez, ktorý tvrdo bojoval s Maxom Verstappenom. Realita bola trochu iná. “Šiel som tam trochu bokom a ocitol som sa v anti-stalle. Len som pretáčal motor,” ozrejmil pilot McLarenu. “Prišiel som tam o všetko, no nepoznám dôvod. Myslím si, že môj prejazd treťou zákrutou bol v poriadku. Bolo to tam trochu tesné, ale auto spadlo do anti-stallu a všetko som stratil.”

Takže za to nemohol Red Bull? “Nie, nie. Ja som bol v podstate v neutrále: Vŕm, vŕm, vŕm,” napodobňoval zvuky motora. Pre vernejšiu predstavu vám odporúčame pozrieť si nasledujúce videá, v ktorých si môžete spraviť obraz o Norrisovom prvom sektore, a takisto si vychutnať spomínanú imitáciu motora. “A sledoval som ich, ako ma predbiehajú.”

Norris od tohto momentu len zachraňoval, čo sa dalo. Po manévri na Charlesa Leclerca a zastávkach Nica Hülkenberga a Oscara Piastriho sa dostal na siedmu priečku, ktorú nedokázal ubrániť. V závere ho totiž predbehli Hulk s Russellom na slikoch.

Tímu niet čo vyčítať. “Bolo to ťažké rozhodnutie, tým chlapcom sa podarilo ma predbehnúť až v poslednom kole,” poznamenal Norris na margo súperov. “Je to tvrdé. Na jednej strane z vás môžu byť hrdinovia, na druhej… V každom prípade na to neexistovala jasná odpoveď áno alebo nie. S naším rozhodnutím zostať na trati som spokojný. Keby na trať vyšiel safety car alebo sa niečo stalo, tak by ostatní vyzerali ako idioti. Teraz ako idioti vyzeráme my.”

“Niekedy vám to vyjde, inokedy nie. V posledných kolách sme stratili dve pozície, no o všetko sme prišli už v tretej zákrute,” povzdychol si.

Oscar Piastri po štarte zo sedemnástej priečky sa rozhodol prezuť na sliky a nakoniec obsadil jedenástu pozíciu, čo by mu na body nestačilo ani v nedeľu. Austrálčana však v sobotu potešilo dobré tempo.

“Rozhodnutie nasadiť sliky bolo dobré. Trochu som sa zabavil pri pár predbiehacích manévroch. V premenlivých podmienkach sme zas boli supersilní, čo je fajn, ale na trati to bolo ťažké,” hodnotil svoje preteky Oscar Piastri. “Myslím si, že sme stavili na dobrú taktiku, takže dobrá práca. Je škoda, že sme nezískali body, ale aj tak som mal dobrý pocit.”