logo F1online.sk

Peniaze od investorov sa nepoužijú na modernizáciu tímu, hovorí Rossi

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 6. 2023

Stopercentným vlastníkom pretekárskeho tímu Alpine už nie je automobilka. Francúzsky celok tento týždeň oznámil, že odpredal 24-percentný podiel do rúk zahraničných investorov. Možno by ste očakávali, že tých 200 miliónov, ktoré predajom získal, obratom investuje do zázemia v Enstone, ale to sa nestane.

Nie je žiadnym tajomstvom, že zariadenia v anglickej továrni potrebujú investície. Jej nový šéf Otmar Szafnauer sa pripojil k niektorým svojim kolegom v snahe presadiť u riadiaceho orgánu zmenu pravidiel tak, aby uľahčili vykonanie kapitálových investícií.

Szafnauer pred novinármi hovoril o potrebe kúpiť nové testovacie zariadenia pre prevodovky a rozšírenie aerodynamického oddelenia. Na tom všetkom sa, spoločne so stavbou nového simulátora, usilovne pracuje. Možno by ste teda očakávali, že nová 200-miliónová investícia padne Alpinu vhod.

Krátko po oznámení odpredaja 24-percentného podielu do rúk investorov zorganizoval Alpine v Enstone stretnutie s novinármi, na ktorom sa však o F1 takmer vôbec nehovorilo. Automobilka, na čele so šéfom Laurentom Rossim, sa ani trochu nezaprela a premenila udalosť na obrovskú prezentáciu automobilky Alpine. Nejeden sa pritom zamyslel, či peniaze majú ísť do tímu alebo automobilke. Aspoň niečo však Rossi predsa len povedal.

„Investori nám pomôžu so speňažením našich aktív, takže prísne vzaté tu nehovoríme o športovej stránke. Ľudia tu v Enstone vedia, čo robia; ľudia vo Viry-Châtillon vedia, čo robia; a všetci budú pokračovať v tom, čo robia,“ prehlásil Rossi.

„Investičná skupina nám pomôže zvýšiť naše príjmy. Sponzorstvo, predaj licencií, reklama, to všetko nad rámec toho, čo sme plánovali.“

„Časť z toho poputuje do zariadení, nástrojov a vybavenia. Je to súčasť plánu, ktorý sme spustili už dávno predtým, ako sa k nám pripojil Redbird. Najímame 80 nových ľudí a tento plán môžeme posilniť a urýchliť – samozrejme, v rámci mantinelov rozpočtového stropu. Nepriamo nám to teda pomôže na našej ceste,“ dodal Rossi.

Súvisiace články