logo F1online.sk

Bottas sa zamýšľa nad tým, či je už Red Bull spokojný

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2020

Red Bull sa už celé týždne vyťahuje, že keď nastane koniec kvalifikačných režimov, tak to konečne bude v kvalifikácii o niečo vyrovnanejšie. V Monze to ani zďaleka neplatilo, keďže Max Verstappen stratil na Lewisa Hamiltona deväť desatín — to je dokonca o štyri viac ako v Spa-Francorchamps. Valtteri Bottas si aj trochu rýpol do Red Bullu, keď sa zamýšľal nad tým, ako veľmi sú v Milton Keynes s novou technickou direktívou spokojní.

Mercedesom sa podarilo ukoristiť prvé dve priečky aj bez toho, aby museli jazdiť v zákryte. Bottas s Hamiltonom boli v závere Q3 od seba dostatočne vzdialení na to, aby ani jeden nebol v nevýhode. Z pohľadu tímového merania síl to bolo férové; ani jeden sa nemohol sťažovať na to, že by mal menej výhodnú pozíciu.

Či to bol zámer alebo nie, strieborné šípy si to mohli dovoliť, keďže ich náskok bol obrovský. A v pretekoch by mohol byť ešte väčší, keďže všetok extra výkon, ktorý by Mercedes využil v sobotu, si prenesie do nedele.

“Rýchlosť, ktorú som mal v rámci dlhých jázd a tiež my ako tím, vyzerá byť silná,” konštatoval po kvalifikácii Valtteri Bottas. “A so zmenou motorových pravidiel ohľadom režimov to bude pre nás v pretekoch ešte lepšie ako predtým. Nie som si teda istý tým, akí sú v Red Bulle s touto motorovou zmenou spokojní.”

Helmut Marko v priebehu týždňa vyhlásil, že to práve Red Bull v zákulisí tlačil na to, aby kvalifikačné režimy boli zakázané. Ktovie, či bol z rýchlosti Mercedesu prekvapený, no v rozhovore pre Sky Sports uviedol, že Monza nie je dostatočne reprezentatívna trať na to, aby sa dal zhodnotiť účinok zákazu párty-režimov.

“Ja si ani nemyslím, že by sme vôbec niekedy mali párty-režim,” vtipkoval Lewis Hamilton. V Mercedese sa už konkurencii otvorene smejú. “Je to niečo, čo si niekto vymyslel. Ktovie, či sme ten režim vôbec použili v Spa?”

Lewisa Hamiltona od Valtteriho Bottasa napokon delilo len sedem stotín sekundy. Neľutuje Bottas, že vyšiel na trať ako prvý, a tak nemohol využiť zákryt? Tento týždeň mal totižto na výber on, či z garáže vyrazí ako vedúci jazdec alebo nie.

“Tento víkend som sa cítil byť dosť rýchly, takže som trochu sklamaný z toho, že som druhý a nie prvý,” hovorí Bottas. “Nakoniec prišlo na výber, či chcem ísť prvý alebo druhý, a rozhodol som sa ísť prvý. Z našich analýz vyplynulo, že by v tom nemal byť veľký rozdiel, ba dokonca možno je lepšie ísť ako prvý, keďže sa môžete koncentrovať na zajazdenie čistého kola a vyhnete sa tým chaotickým výjazdovým.”

“Zákryt som zažil len raz, a to bolo na konci Q2. V skutočnosti som z toho nemal zlý pocit. Vtedy som aj zajazdil svoje najrýchlejšie kolo, inak som vždy vpredu rozrážal vzduch. No v zákrutách som bol rýchly. Bez toho, aby som sa pozrel na dáta, nie je možné povedať, čo bolo rýchlejšie,” uzavrel sobotu fínsky pretekár.