logo F1online.sk

Sainz o svojom poslednom kole: Išiel som absolútnu hranu

Carlos Sainz
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2020

Aj keď pole position získal Lewis Hamilton, hrdinom dňa bol iný pilot. Carlos Sainz dostal svoj McLaren na fantastické tretie miesto. Zopakoval svoje postavenie na štarte z pretekov v Štajersku, vtedy však bola kvalifikácia poznačená dažďom. Dnešné podmienky boli oveľa reprezentatívnejšie.

Už piatkové časy i výsledky tretieho tréningu naznačovali, že McLarenom môže trať v Monze sedieť. Carlos Sainz postúpil z Q1 zo štvrtej a z Q2 z tretej priečky.

V Q3 bol po prvom pokuse piaty, keď na trati nebol v ideálnej pozícii, pretože pred sebou nemal nikoho, kto by mu vytvoril vzduchový vak na rovinkách. Keďže ale oba McLareny mali pred Q3 po dve sady čerstvých pneumatík, tak to mohol skúsiť opäť.

„Už som si myslel, že je posledné kolo stratené. V zákrute Lesmo 1 mi auto ustrelilo a takmer som nad ním stratil kontrolu. Od tohto okamihu som išiel absolútne na limite. Ešte teraz sa trasiem, pretože v Ascari aj v Parabolice som išiel na totálnu hranu,“ hovoril Carlos Sainz tesne po kvalifikácii.

Španiel v poslednom pokuse zariskoval a ako jeden z mála jazdcov sa v závere zlepšil. „Kolá v Q1 i Q2 som zložil dokopy priam ideálne, to prvé v Q3 naopak nie. Záverečný pokus nezačal veľmi dobre, preto som potreboval zabrať v záverečných zákrutách. Išiel som do toho a poriadne som zariskoval. Keď som vošiel do šikany Ascari, tak som si hovoril, že toto už som asi prehnal,“ usmieval sa Carlos, ktorý pred týždňom prežíval obrovské sklamanie v Belgicku, naopak, dnes môže rozdávať úsmevy na všetky strany. Kvalifikačnú bilanciu s Landom Norrisom, ktorý odštartuje z veľmi solídnej šiestej priečky, vyrovnal na 4:4.

Ako sme už ráno naznačili, zrušenie párty-režimov možno naozaj uškodilo McLarenu menej než továrenským tímom. Britský tím v kvalifikácii pomerne výrazne zdolal oba Renaulty a rovnako bol o niečo rýchlejší než Red Bull. „Od úvodu kvalifikácie som sa cítil výborne. V prvej časti mi stačilo na postup jedno veľmi dobré kolo. Odvtedy som sa snažil postupne zlepšovať a snažil som sa dostať približne na čas 1:19,6. Vedel som, že taký čas by mi zaistil postavenie v najlepšej päťke.“

Aj napriek nadšeniu v garáži McLarenu po jednej z najlepších kvalifikácii za dlhé, dlhé roky, je to stále len sobota. Za tú sa body nerozdávajú a preto je kľúčové, čo prinesú preteky. „Úprimne, naša preteková rýchlosť zrejme nezodpovedá tretiemu miestu. Ale uvidíme, pokúsim sa tam udržať. Očakával som, že Renaulty budú na tejto trati rýchlejšie ako my, no zatiaľ to vyzerá v náš prospech. Body sa však budú rozdávať až zajtra,“ hovorí Carlos Sainz.

McLaren si ponechal nastavenie s nízkym prítlakom, ktoré sa mu zatiaľ v Monze vypláca. „Rád by som presne odpovedal na otázku, prečo sme takí rýchli, no momentálne to neviem. Vieme, že naše auto je v tejto sezóne silné na tratiach s nižším prítlakom. V Monze máme istotu pri brzdení, čo znamená, že môžeme ísť na brzdy neskôr, a auto dobre drží v Parabolice i v Ascari,“ hovorí španielsky pretekár, ktorý si pochvaľuje pokrok svojho tímu. „Cítil som, že oproti zvyšku stredu poľa máme dnes navrch. Len som potreboval dať dokopy čisté kolá. Jazdíme s nastavením na veľmi nízky prítlak, čo na našom aute pred rokom veľmi nefungovalo. Akonáhle sme nasadili malé zadné krídlo, tak sme strácali prítlak. Urobili sme pokrok,“ uzavrel Carlos Sainz.   

Súvisiace články