logo F1online.sk

Button už korunoval Verstappena staronovým šampiónom, Ricciardo vraj Péreza nenahradí

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 6. 2023

Ak by celkové hodnotenie tohtoročnej sezóny Formuly 1 pozostávalo len z podujatí v Monaku, Španielsku a Kanade, našli by ste Sergia Péreza až na siedmom mieste; také veľké bolo trápenie mexického pretekára v ostatných týždňoch. Od okamihu, keď Max Verstappen predbehol svojho tímového kolegu na Veľkej cene Miami, nepustil na ďalších troch veľkých cenách vedenie z rúk na jediné kolo a symbolicky tým odštartoval trápenie Péreza.

Je zvláštne sledovať, ako Mexičan odrazu odpadol. Okrem zbytočných chýb za tým môžeme vidieť aj zlepšenie formy konkurenčných tímov. Pokroky Mercedesu, Aston Martinu a Ferrari nepochybne sťažili Checovi život a tlak na jeho pleciach sa pri týchto výsledkoch bude len stupňovať.

Od jeho nahradenia iným jazdcom sme síce ešte pomerne ďaleko, ale za súčasného stavu je zrejmé, že Red Bull s Pérezom na palube by v budúcnosti mohol mať problém ovládnuť Pohár konštruktérov. Už vlani sme videli, ako prehral záverečný súboj o celkové druhé miesto s Charlesom Leclercom a podobný scenár sa začína opakovať aj v tomto roku, keď Fernando Alonso stráca na mexického pretekára už len deväť bodov.

„Keď Max vidí problémy tímového kolegu na druhej strane garáže, len to posilňuje jeho sebadôveru,“ povedal v rozhovore pre Motorsport.com majster sveta z roku 2009 Jenson Button. „Už sú to tri víkendy, čo sa nikto nedokázal priblížiť Maxovi – je skrátka fuč a nepochybne získa ďalší titul.“

„Čo sa stalo Checovi? Dúfajme, že sa mu podarí odraziť a zastaviť negatívnu šnúru. Všetci chceme vidieť nejakú konkurenciu pre Maxa a chceme vidieť Checa v dobrej forme.“

„Určite je rýchly, ale nedokáže byť konzistentný, čo mu veľmi ubližuje,“ dodal Button.

V kuloároch sa medzitým začne špekulovať o jeho potenciálnom nástupcovi pre prípad, že by sa Red Bull rozhodol siahnuť po ďalšej personálnej zmene. Helmut Marko sa tým v minulosti preslávil niekoľkokrát, ale problémom je, že s ďalšou neúspešnou výmenou jazdca klesá vôľa po unáhlených zmenách.

Výmenu pilota uprostred sezóny si vieme predstaviť skôr v AlphaTauri, kde nemajú dôvody na spokojnosť s Nyckom de Vriesom, nie v hlavnom tíme. Súhlasí s tým aj Button, podľa ktorého sa v Red Bulle nedočkáme jazdeckej rošády v priebehu sezóny.

„Nemyslím si, že v tomto roku sa môže niečoho obávať, ale čo tak po sezóne? A koho tam posadiť miesto neho? To je ťažká otázka,“ hovorí 15-násobný víťaz veľkých cien.

„Samozrejme, majú v tíme Daniela Ricciarda ako ambasádora, ale nie som si istý, či budú ochotní odovzdať tú sedačku práve jemu. Vezmú niekoho z AlphaTauri? A ak áno, tak koho? De Vries nebol taký konkurencieschopný, ako si v tíme mysleli, a vy by ste posadili Cunodu do hlavného tímu?“

„Je to ťažká otázka, ale dokážem sa vžiť do Checovej kože. V troch pretekoch za sebou jazdil pod svoje možnosti, čo je vždy nesmierne náročné,“ dodal Button.

Súvisiace články