logo F1online.sk

Pérez si svoje nedeľné tempo nedokáže vysvetliť: Robí mi to starosti

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 6. 2023

Sergiovi Pérezovi už zvoní na poplach. Toto už nie je len o titulovom boji, ale o veľmi negatívnom dojme, ktorý jeho výkony zanechávajú. Trikrát za sebou sa nedostal do Q3 a trikrát za sebou nevystúpil na pódium, a to napriek nespochybniteľným schopnostiam monopostu RB19.

Aj keď sa Checo pred štartom podujatia zastrájal, že ďalší slabý víkend si už nemôže dovoliť, v Kanade pokračoval presne tam, kde v Španielsku a v Monaku skončil. Z nejakého dôvodu nemal tempo v sobotnej kvalifikácii, ani v nedeľných pretekoch, ale kým sobotu ešte môže zvaliť na nepriaznivé podmienky, nedeľný výsledok už bol skutočným meradlom výkonnosti.

Keď Pérez prezul na stredne tvrdé pneumatiky, očakávali sme jeho útok na oboch pilotov Ferrari, ale to sa nestalo. Z najlepšej šestky pilotov bol Mexičan konštantne tým najpomalším a prepadal sa stále viac, aj keď mal papierovo obuté lepšie pneumatiky a jeho tímový kolega na rovnakej sade pohodlne manažoval vedúcu pozíciu.

„Bolo to dlhšie popoludnie, než som si pôvodne predstavoval,“ povedal s blahosklonným úsmevom Pérez po pretekoch.

„Myslím si, že výjazd safety caru nám vzal všetky príležitosti, pretože to vyzeralo dobre, pokračovali sme na tvrdých pneumatikách, ale bohužiaľ, nakoniec nám tento úmysel nevyšiel,“ dodal Pérez.

Iste, načasovanie výjazdu bezpečnostného vozidla výrazne uľahčilo stratégom výber medzi jednou a dvomi zastávkami, ale stačí sa pozrieť na Ferrari, ktorému to popoludnie nepokazilo a aj s jednou zastávkou udržiavali obaja piloti kvalitné tempo. Leclerc ani Sainz pritom nesedeli v najrýchlejšom monoposte na rošte.

„Robí mi veľké starosti, že som sa nedokázal dotiahnuť na Ferrari. Skrátka sme nemali tempo, ale najzvláštnejšie na tom je, že ani nerozumieme, prečo tomu tak bolo. Musíme si sadnúť a preskúmať to, pretože vieme, čoho sme schopní a je pre nás dôležité pochopiť, čo sa deje,“ hovorí Pérez.

„Mali sme celkom dobrý štart do víkendu, ale urobili sme nejaké zmeny, ktoré ovplyvnili správanie pneumatík, takže neviem, či to môže byť jeden z dôvodov,“ dodal mexický pretekár.