logo F1online.sk

Gasly je frustrovaný zo Sainza, ktorý ho pripravil o kvalifikáciu: Neakceptovateľné a neférové

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2023

Pierre Gasly dostal pred dvoma týždňami v Španielsku dve penalizácie za blokovanie súpera v kvalifikácii. Tento týždeň bol obeťou nekorektného počínania súpera on sám, keď v záverečnej fáze prvej časti kvalifikácie narazil v poslednej zákrute na Carlosa Sainza. Španielskeho pretekára následne potrestali komisári, ale škoda už bola napáchaná. Pilot Alpinu mohol podľa všetkého postúpiť do Q2, ale nakoniec odštartuje z hĺbky poľa.

Takéto incidenty sú pre poslednú zákrutu v Kanade typické. Nestalo sa to prvý ani poslednýkrát. Carlos Sainz v poslednej zákrute skrátka váhal a nakoniec sa ocitol na vrchole zákruty a presne v ideálnej stope, keď sa k nemu zozadu prirútili Júki Cunoda a Pierre Gasly.

Francúzsky pretekár nemal na výber, musel si skrátiť šikanu a už nestihol začať ďalší rýchly pokus. Výsledkom bolo nakoniec sedemnáste miesto a vypadnutie už v Q1, pričom Pierre sa po trestoch pre Strolla a Cunodu nakoniec posunie na pätnáste miesto.

„Úprimne povedané, neexistujú slová, ktoré by dokázali vyjadriť moje sklamanie a frustráciu,“ povedal po kvalifikácii sklamaný Gasly. „Investujete obrovské množstvo práce do tréningov a vášho víkendu, snažíte sa z toho vyťažiť maximum a nakoniec sa vám podarí urobiť všetko správne. Moje kolo bolo dostatočne dobré na umiestnenie v najlepšej šestke, možno s trochou premávky v poslednej zákrute by som stratil pár desatín, ale beztak by to stačilo na najlepšiu desiatku a na postup.“

„Carlos urobil v danej chvíli to najhoršie, čo mohol, zostal priamo uprostred ideálnej stopy. Podľa mňa je to absolútne neakceptovateľné a neférové. Nemám slov,“ dodal Pierre.

Treba povedať, že komisári v tomto prípade nemali príliš náročnú prácu a aj keď sa Sainz po kvalifikácii tváril „ja nič, ja muzikant“, následná penalizácia bola logickým vyústením celého incidentu.

„Pred príchodom do Kanady sme vedeli, že je to tu nebezpečné, vedeli sme, že v poslednej zákrute sa všetci piloti stretnú, takže si musíte dávať zvlášť veľký pozor. Minimálne musíte zostať mimo ideálnej stopy. Bolo to blokovanie druhého jazdca, ale hlavne to bolo extrémne nebezpečné, pretože keby som doňho vrazil v rýchlosti 300 kilometrov za hodinu, tak sme obaja vo veľkom nebezpečenstve,“ hovorí pilot Alpinu.

„V Španielsku som dostal trest za zablokovanie Maxa a Carlosa, ktorí ten deň zakončili na prvom a druhom mieste, kým on mne dnes zničil celý deň. V nedeľu odštartujeme zo sedemnásteho miesta, čo negatívne ovplyvní moje preteky. Určite musí dostať nejaký trest, ale to nám už nevráti dnešný výsledok a práve na tom mi najviac záleží. Som strašne sklamaný,“ dodal Gasly.

Jeho tímový kolega Esteban Ocon mal viac šťastia a mohol ukázať, aký má Alpine potenciál. Nakoniec skončil na šiestom mieste a dostal sa do dobrej pozície na štart nedeľných pretekov.

„Bolo to skvelé, naozaj, myslím si, že to bola perfektná kvalifikácia. Po ťažkom piatku a ťažkom treťom tréningu sme neboli takmer vôbec pripravení. Už postup do Q3 bola úľava, ale šieste miesto je niečo mimoriadne,“ povedal po skončení kvalifikácie Ocon.

„Celému tímu patrí pochvala. Urobili sme všetko, čo sme mali a nakoniec sa nám to vyplatilo. Snažil som sa spomenúť, ako to bolo vlani. Ráno som asi hodinu a pol sledoval palubné zábery ďalších jazdcov z minulého roka a pokúšal sa hľadať tú správnu cestu,“ dodal Ocon.